Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Smutná epizoda ze sametové revoluce

Pracovníci sběrných surovin a taky knižních antikvariátů mají jednu společnou výhodu. Do rukou se jim dostávají staré knihy zcela nahodile a oni zcela nahodile si je prohlížejí, než je dají k recyklaci. Recyklací v antikvariátě myslím jejich další prodej. Občas se povede nalézt skvost.

Kvety 49/89 Lid byl moudrejší než vedení

„Můžu tady nechat staré časopisy“, aniž čekala na odpověď, nám starší elegantní dáma zanechala tašku plnou časopisů z husákovské éry. Běžné časopisy nevykupuje žádný antikvariát, avšak zaměstnanci a konec konců i zákazníci, si v nich velmi rádi listují. Tak i já jsem sáhl po zažloutlém výtisku týdeníku Květy, který se chlubí nejdelší historií mezi českými médii.

Celkem s odporem jsem listoval číslem 49 z roku 1989. Se železnou pravidelností se střídaly barevné stránky s těmi černobílými či spíše šedobílými. Na těch barevných byly zase tiskové barvy tak rozjeté, že člověk přemýšlí, jakou oční vadou trpí.

Na straně jedenáct jsem si uvědomil, že nedržím v ruce jen tak nějaké číslo. Je to číslo přelomové. Soudruh šéfredaktor Milan Codr překonal strach ze svých chlebodárců na ÚV KSČ a povolil dvoustranu s nemastným neslaným redakčním textem „Lid byl moudřejší než vedení“. Článek je ještě ze zvyku uveden citaci z vystoupení generálního tajemníka soudruha Urbánka a jeho portrétem..

Nehodlal jsem jej číst, avšak zarazila mne hlavní fotografie. Byl jsem na ní já, o dvacet let mladší, jak vedu dělníky závodu Mosty národního podniku SSŽ. Redakce si touto fotografií určitě dělala alibi, kdyby převrat nevyšel. „Vždyť my jsme uveřejnili pouze fotografii pracujícího lidu, dělnické třídy a ne nějaké protistátní skupiny, která zrovna zasedala v Laterně Magice“ slyším hlas Milana Codra v kanceláři ideologického tajemníka.

Naštěstí se převrat podařil. Zveřejněná fotografie by totiž Codrovi moc nepomohla. Zachytila totiž dělnickou třídu, která se vydala vyřídit si to s nejvyššími mocipány na ÚV KSČ.

Byla to malá epizoda z listopadové revoluce, avšak stojí za zaznamenání. V pondělí 27. listopadu 1989 se konala generální stávka. Stávkující se jako obvykle srotili na Václavském náměstí. Mávali tam státními vlajkami a transparenty s názvy podniků, avšak z amplionů k nim nikdo nepromlouval. Byli celí nesví. Dny před tím se na balkónu Melantrichu střídal kde kdo, aby masám něco sdělil. V pondělí však bylo mrtvo. Žádný projev, žádný slogan, žádná výzva. V té chvíli se skupina pod našim transparentem rozhodla skandovat heslo „Ukažme se soudruhům“ a vydala se Jindřišskou ulicí. Davy cítící nejakou akci se postupně přídávali do mohutného průvodu. Na Gorkého náměstí se křičelo: „Mohorita od koryta“. Avšak již tady nastávala postupná dezerce. Část průvodu si to nasměrovala k hlavnímu nádraží a zřejmě domů. My sme však neochvějně pokračovali směrem k nábřeží Ludvíka Svobody.

Fotografie z článku byla pořízena v Havlíčkově ulici u nádraží Střed (dnešní Masarykovo). To ještě průvod čítal několik desítek tisíc lidí. V ulici na Poříčí již výhrůžné skandování pomalu přestávalo. Velká část odhodlaných revolucionářů se usadila v jídelně U Rozvařilů a nebo šla nakupovat do Bílé labuti. Do Biskupské ulice nás zahlo sotva tisíc demonstrantů, avšak jak cítili blízkost obávané budovy u Těšnovského tunelu i tito zbylí hrdinové utíkali postupně bočními uličkami pryč. Před samotnou budovu tehdejšího ÚV KSČ (dnes ředitelství Českých drah) nás došlo pouhých 30 statečných.

Několik desítek minut jsme vyřvávali do zavřených oken bez jediné odezvy. Padali i návrhy na defenestraci. Chtěli jsme mluvit s jakýmkoliv tajemníkem, ale před budovu nevyšel ani vrátný. Proč by to taky dělali. Vždyť žádné davy je nevyzývaly, pouze malá skupinka křiklounů.

Najednou zaburácel u pravé strany budovy silný motor a do našeho zorného pole se dostal obrněný transportér s nápisem VB. Všichni jsme jako na povel ztichli a ztuhli. Čekali jsme co bude dál. Transportér zaujal postavení a pomalu s velkým skřípotem otáčel věž. Když hlaveň kanónu namířil na naši skupinku, nevydrželi sme a velmi rychle, spíše během, jsme opustili prostor.

Večer jsme neúspěšnou akci rozebírali v u pěnivé desítky. Došli jsme k závěru, že český národ je hrdinou pouze na svém hřišti. Václavák byl tím hřištěm, tam se davy cítili vždy bezpečně. Mnoho mezinárodních hotelů se zvídavými novináři, obchody plné žen se síťovkami, žádná pro režim důležitá budova. Tam byla skutečně jistota, že nedojde ke střetu s mocí. Avšak budova na nábřeží byla hřištěm komunistů, žádné hotely, žádní svědci, jenom tiše šumící Vltava a ta nic neřekne. Překonat tento podvědomý strach bylo pro 99 procent demostrantů nemožné.

A proto takto neslavně skončil pokus o demonstraci přímo pod okny komunistické moci.

 

Doplnění dne 20.3.2010: Do ruky se mi dostal i další časopis z té doby Mladý svět. Mlaďák se už nebál a celé číslo je monotematické a popisuje celou revoluci od Národní třídy až po Generální stávku.  Výše uvedené příhody se týká tento redakční text: "Generální stávku prožívá Emingerová (redaktorka)  se Zajícem (fotograf) na ÚV KSČ v předpokoji generálního tajemníka Karla Urbánka. V půl jedné jde pod okny průvod, skanduje: Končíme, končíme! a nese transparent: 15251 dní - to by stačilo" cit. Mladý svět 51/89 str. 29.

Poznámka: Děkuji taky za připomínku transparentu. Tak jako ostatní trasparenty i tento vytvořili studenti Vysoké školy umělecko-průmyslové na nám. Rudoarmějců (Palachovo) a vyráběli je celý víkend zadarmo. Děkuji jim.

 

Autor: Milo Burdátš | pátek 12.3.2010 13:21 | karma článku: 40,22 | přečteno: 8434x
  • Další články autora

Milo Burdátš

Největší okradení akcionářů v historii

V letech 1945 až 1948 naše země zažila velkou vlnu etatizace neboli znárodnění. Pomineme-li dosazení státní správy do podniků Němců a Maďarů, byli zestátněny stovky velkých akciových společností, jejichž akcionářům nikdy nebyly vyplaceny náhrady, jak bylo slíbeno. Náhrady byly poskytnuty pouze cizozemským držitelů akcií a někdy po hodně dlouhé době. V podstatě stát okradl tisíce a možná desetitisíce akcionářů o jejich podíly ve firmách. Z ideologického hlediska stále považujeme tuto etapu za největší, státem posvěcený lup. Jenže možná je až na druhém místě řebříčku. Největší okradení akcionářů proběhlo jindy.

24.4.2013 v 21:16 | Karma: 37,33 | Přečteno: 2885x | Diskuse| Ekonomika

Milo Burdátš

Tajemství prvního presidentského portrétu

Kdy vznikl první oficiální portrét prvního presidenta naší země Tomáše Garrigue Masaryka se obecně neví. Koho to taky zajímá. Kdyby se náhodou nějaký zájemce našel, ať čte dále. Takže pátrejme: po zvolení prvního presidenta, začala sháňka po starších fotografiích profesora Masaryka, jelikož sám T.G.M byl v té době ještě v zahraničí a nešlo ho solidně vyfotografovat nebo, jak bylo zvykem, namalovat. Kdejaké tiskárny ty nekvalitní a neautorizované fotografie tiskly a prodávali nadšeným davům. To však nebyly oficiální portréty. Ty vznikly později.

7.3.2013 v 20:09 | Karma: 37,00 | Přečteno: 4658x | Diskuse| Společnost

Milo Burdátš

Horor v Lucerně

Dne 23.11.1930 se ve francouzském periodiku Intransigeant objevila část vzpomínek slavné tanečnice Josephine Bakerové. Byly to zrovna vzpomínky na její první vystoupení v pražské Lucerně. Že to bylo vyprávění dramatické až hororově zbarvené. No posuďte sami.

7.2.2013 v 23:05 | Karma: 30,63 | Přečteno: 1206x | Diskuse| Kultura

Milo Burdátš

Nelžeme si, prosím. Charlota Masaryková mluvila krásnou češtinou

Jako antikváře mne v poslední době značně rozčilují sebevědomá tvrzení, že manželka prvního presidenta T. G. Masaryka neuměla česky. Touto nepravdou reagují skalní agitátoři pana Karla Schwarzenberga na námitku, či spíše konstatování, že paní Therése Schwarzenberg neumí česky. I včera večer v duelu presidentských kandidátů krásná herečka Jitka Čvančarová tuto lež vyslovila v přímém přenosu a moderátorka ji bez uzardění opakovala.

24.1.2013 v 13:42 | Karma: 43,86 | Přečteno: 4334x | Diskuse| Společnost

Milo Burdátš

Zajímá mne pouze pozadí Václava Klause

Tak máme za sebou poslední novoroční projev Václava Klause. Jako po minulé roky, i dnes mne jeho pohled na život v naší malé zemičce nezajímal. Přesto si televizor zapnu. Zajímá mne však pouze Klausovo pozadí.

2.1.2013 v 23:46 | Karma: 32,10 | Přečteno: 1487x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

VIDEO: Kdo nejlíp vříská? Soutěž v imitaci racků vyhrál malý chlapec

26. dubna 2024  20:36

Devítiletý Cooper Wallace z britského Chesterfieldu v neděli vyhrál čtvrté mistrovství Evropy v...

Ukrajinci se snaží před bojem utéct do Rumunska, v řece mnozí najdou smrt

26. dubna 2024  20:26

Tisíce Ukrajinců se od počátku ruské invaze pokusily překonat řeku Tisu na hranici s Rumunskem ve...

Mohly by hlídat tisíce dětí. Většině z dětských skupin ale stát nedá peníze

26. dubna 2024

Premium Míst pro děti ve školkách je zoufalý nedostatek. Státu se pro letošek přihlásilo 180 lidí z...

Izraelský ministr Ben Gvir měl nehodu, auto po nárazu skončilo na střeše

26. dubna 2024  19:04

Izraelský ministr národní bezpečnosti Itamar Ben Gvir měl autonehodu ve městě Ramla ve středu země....

  • Počet článků 31
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3157x
Antikvář pražský a koncesovaný odhadce.