Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Komunisti jsou fajn, řekla Toyen

"Máte pro mne, pravičáka, nějaké to pravicové umění?" zahlaholil u vchodu do antikvariátu pán v dokonale ušitém saku.Bohužel jsem nevzdělanec, nevím totiž jaké umění je pravicové." snažil jsem se udržet žoviální styl konversace."No přeci, Toyen, Václav Špála, Štyrský, Pravoslav Kotík, Filla, Lhoták a hlavně Josef Lada. Ale to vy musíte vědět." nedal se pán v obleku od Bosse a pokračoval: "To jsou malíři, jejichž obrazy se prodávají za miliony v aukcích, víte?""A které si kupují pravičáci jako vy...", dodal jsem vesele.

Toyen: Zbytek noci, cena 13.200.000 KeKodl

Říká se, byznys je byznys, ale někdy mám chuť některé zákazníky hnát z obchodu holí. Ne, nejsou to ani pravičáci ani levičáci, jsou to prostě hloupí lidé, kteří si díky svému dobrému postavení nepřipouštějí nízkou hladinu svého intelektu. Tento pán k nim stoprocentně patřil. Samozřejmě hůl jsem do ruky nevzal a začal jsem, jak je mým zvykem, dotyčného úspěšného mladého muže trochu edukovat.
"Neexistuje pravicové či levicové umění. Samozřejmě umělci mohou být pravičáci či levičáci. Jenom bych vás chtěl upozornit, že ti umělci, které jste uvedl, byli do jednoho socialisté, či přímo byli členy komunistické strany."
My antikváři máme často to štěstí, či neštěstí, že se nám do rukou dostávají různé tiskoviny s různými informacemi. A já jsem náhodou získal publikaci z roku 1946 s názvem Můj poměr ke KSČ. V této dobové brožuře se několik desítek významných vědců, politiků a umělců vyznává ze své lásky ke komunistické straně. Samozřejmě, kdyby to byla knížka z roku 1953 či z roku 1973 tak by mne to nepřekvapilo a ani nezajímalo. V té době již všichni publikující spisovatelé, hrající herci či vystavující malíři proklamovali svůj kladný vztah ke komunistům a socialistickému zřízení. V roce 1946 však to však ještě nebyla existenční nutnost a úlitba bohům.
A tak mohu citovat, co napsala Toyen: "Můj kladný poměr ke KSČ je příliš starého data, než aby nebyl dostatečně znám. Co k němu ještě přibylo v poslední době, je zejména obdiv nad odolností, kterou procházely stranické kádry v době nejhoršího teroru. KSČ považuji za nejdynamičtější složku Národní fronty, neboť i při zásadě parity dovedla, dík cílevědomosti svého postupu, propracovat se na místo vedoucí. (Podpis Toyen, akad. malířka)
Opatrně postupoval Václav Špála: " Těžko malíři mluviti do filosofie a k vědeckým poznatkům. Vyšel jsem z malých poměrů, kde se šetřilo každým haléřem, Už od detství mám v sobě sociální smysl, který jsem si dále četbou a pozorováním ujasňoval. Pak život moderního malíře u nás je život proletáře. V mladých letech dlouho jsem nic neprodával a tehdy jsem dosti strádal." (Podpis V. Špála, malíř a národní umělec)
Své členství v komunistické straně vysvětlil Kamil Lhoták těmito slovy: "Jsem komunistou mimo jiné také proto, poněvadž vím a vidím, jak komunismus neústupně a za všech okolností hlásá zásadu práva, pravdy, spravedlnosti a lidskosti pro všechny, prosazuje slavnou thesi rovnosti všech lidí, pomáhá utlačovaným, hájí bezbranné, jak otevřeně čelí reakci, usvědčuji ji ze lži, bije ji a ničí (Podpis Kamil Lhoták, malíř)
Malíř Pravoslav Kotík je až neuvěřitelně dogmatický: "Jsem členem KSČ a tím dávám politický výraz svému přesvědčení marxisticko-leninskému i své důvěře ve stranu, která jediná, už dávno za první republiky volala po sblížení ČSR se SSSR a která jediná na základě celého kulturně-historického vývoje národa nebude nikdy stavět proti novým uměleckým výbojům, ježto právě jimi tryskají a vyzařují vždy znova síly a život i vlastního národa."
Kdyby v té době někdo oslovil i ty další umělce (Štyrský byl již po smrti), určitě by přispěli do uvedeného sborníku podobnými žvásty. Nebo prostě neměli čas, jak vím tak Josef Lada v té době připravoval obálku komunistického časopisu Květen a taky předvolební letáky.
Doufám, že tímto malým příspěvkem jsem nezarmoutil všechny ty kapitány průmyslu, bankéře, uhlobarony, majitelé nemovitostí v Toskánsku, či vlastníky mateřských společností na Kajmanských ostrovech. Je to prostě už tak, že všechny ty drahé obrazy, kterými se tak rádi chlubí svým obchodním partnerům namalovali vlastně jejich třídní nepřátelé, komunisti či jejich příznivci. I to je paradox dnešní doby.

Autor: Milo Burdátš | čtvrtek 29.4.2010 8:02 | karma článku: 28,00 | přečteno: 1863x
  • Další články autora

Milo Burdátš

Největší okradení akcionářů v historii

V letech 1945 až 1948 naše země zažila velkou vlnu etatizace neboli znárodnění. Pomineme-li dosazení státní správy do podniků Němců a Maďarů, byli zestátněny stovky velkých akciových společností, jejichž akcionářům nikdy nebyly vyplaceny náhrady, jak bylo slíbeno. Náhrady byly poskytnuty pouze cizozemským držitelů akcií a někdy po hodně dlouhé době. V podstatě stát okradl tisíce a možná desetitisíce akcionářů o jejich podíly ve firmách. Z ideologického hlediska stále považujeme tuto etapu za největší, státem posvěcený lup. Jenže možná je až na druhém místě řebříčku. Největší okradení akcionářů proběhlo jindy.

24.4.2013 v 21:16 | Karma: 37,33 | Přečteno: 2885x | Diskuse| Ekonomika

Milo Burdátš

Tajemství prvního presidentského portrétu

Kdy vznikl první oficiální portrét prvního presidenta naší země Tomáše Garrigue Masaryka se obecně neví. Koho to taky zajímá. Kdyby se náhodou nějaký zájemce našel, ať čte dále. Takže pátrejme: po zvolení prvního presidenta, začala sháňka po starších fotografiích profesora Masaryka, jelikož sám T.G.M byl v té době ještě v zahraničí a nešlo ho solidně vyfotografovat nebo, jak bylo zvykem, namalovat. Kdejaké tiskárny ty nekvalitní a neautorizované fotografie tiskly a prodávali nadšeným davům. To však nebyly oficiální portréty. Ty vznikly později.

7.3.2013 v 20:09 | Karma: 37,00 | Přečteno: 4658x | Diskuse| Společnost

Milo Burdátš

Horor v Lucerně

Dne 23.11.1930 se ve francouzském periodiku Intransigeant objevila část vzpomínek slavné tanečnice Josephine Bakerové. Byly to zrovna vzpomínky na její první vystoupení v pražské Lucerně. Že to bylo vyprávění dramatické až hororově zbarvené. No posuďte sami.

7.2.2013 v 23:05 | Karma: 30,63 | Přečteno: 1206x | Diskuse| Kultura

Milo Burdátš

Nelžeme si, prosím. Charlota Masaryková mluvila krásnou češtinou

Jako antikváře mne v poslední době značně rozčilují sebevědomá tvrzení, že manželka prvního presidenta T. G. Masaryka neuměla česky. Touto nepravdou reagují skalní agitátoři pana Karla Schwarzenberga na námitku, či spíše konstatování, že paní Therése Schwarzenberg neumí česky. I včera večer v duelu presidentských kandidátů krásná herečka Jitka Čvančarová tuto lež vyslovila v přímém přenosu a moderátorka ji bez uzardění opakovala.

24.1.2013 v 13:42 | Karma: 43,86 | Přečteno: 4334x | Diskuse| Společnost

Milo Burdátš

Zajímá mne pouze pozadí Václava Klause

Tak máme za sebou poslední novoroční projev Václava Klause. Jako po minulé roky, i dnes mne jeho pohled na život v naší malé zemičce nezajímal. Přesto si televizor zapnu. Zajímá mne však pouze Klausovo pozadí.

2.1.2013 v 23:46 | Karma: 32,10 | Přečteno: 1487x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má přes 8 miliard ročně

25. dubna 2024  11:36,  aktualizováno  21:15

Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  21:06

Většina členů amerického Nejvyššího soudu se ve čtvrtek zdála být skeptická k argumentu...

  • Počet článků 31
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3157x
Antikvář pražský a koncesovaný odhadce.