Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kniha i brokolice jedno jsou.

A tak nám naši mocipáni zařídíli zvýšení cen u knih i zeleniny. A to prostřednictvím DPH. Daň z přidané hodnoty byla kdysi vymyšlena tak, aby tento způsob zdanění neomezoval stále větší a větší kooperaci mezi podniky. Jednoduše se to dá vysvětlit na tomto příkladu:

Elektrárna  vyrobí proud a dodá železárnám. Železárny vyrobí ingot a odečtou si DPH za proud. Válcovna vyrobí plechy a odečte si DPH za železo. Lisovna vylisuje blatníky a odečte si DPH za plechy. Lakovna nalakuje blatníky a odečte si z nich DPH. Automobilka koupí blatníky a namontuje je na auta a odečte si DPH a odečte si DPH z reflektorů a DPH z skel a ze sedaček a z pneumatik a ze všeho. Byla by to nuda rozepsat celou vertikálu kooperací, avšak na tomto případě je ukázáno, proč je DPH tak motivační daní v průmyslu.

Na druhou stranu zemědělec prodá na trhu zeleninu a odvede DPH, matka příroda mu však za živnou půdu ani blahodárný déšť žádný daňový doklad nevystaví, aby si odečet DPH. On jenom platí.

Nakladatel vydává knihu. Spisovatel mu nedá daňový doklad, překladatel mu nedá daňový doklad, ilustrátor mu nedá daňový doklad, korektor mu nedá daňový doklad, naštěstí je tu tiskárna, ta mu ten proklatý doklad dá. Vždyť i ten zemědělec si odečte něco z nafty a něco za hnojivo. Oba platí nepoměrně více než provázaný průmysl.

Toto jsou dva případy, kdy  Daň z přidané hodnoty neplní svoji funkci, tak jak ji předvídali jeji tvůrci.

Ve středověku byla na podobné zboží uvalovaná trhová berně. Tuto daň vybíral u vstupu na tržiště správce s halapartníky za zády. Tato daň byla vysoká maximálně 10%, proto se jí říkalo desátek. Byla to krutá středověká daň. Pro kupce však byla přínosem. Tím, že ji zaplatil, byl vpuštěn na trh, prodal a vydělal. Průmyslová revoluce i ta buržoazní tento nedůstojně vysoký desátek zrušily. Vznikla daň obratová, která byla ještě nižší, dosahovala řádu kolem 3%. Obratovou daň si dodnes zachovaly například Spojené státy americké. U nich se nazývá Sales Tax a většinou se pohybuje pod tradičním desátkem.

Obratovou daň mělo i Československo. A pokud se stát rozhodl něco podpořit, jako knihy a zeleninu, tak na toto zboží uvalil zápornou Daň z obratu. Nakladatelé a výrobci zeleniny tak dokonce dostali daňový bonus.

Dnes žijeme v kulturním, moderním, demokratickém světě. Nevládnou nám krutí feudální mocipáni, kteří by na mrkev a Špalíček pohádek uvalili desátek.

Dnes nám vládnou naši volení zástupci.  My jsme si je zvolili a chceme po nich, aby nám zajistili důstojný a příjemný život. Bohužel tito demokraticky zvolení zástupci nám zdaňují brokolici ne jedním desátkem, ale hned dvěma desátky. Ani nejkrutější středověký samovládce by si toto nedovolil.

Na druhou stranu chápu vládu, která netuší jak získat peníze pro své přestárlé občany. Biliony ji unikají na dividendách vyvedených do zahraničí. Miliardy ji scházejí na daních nezaplacených z důvodu domicilu firmy v daňovém ráji. Miliardy chybějí z důvodu spekulací právě s odpočty s DPH. Kam z konopí. Zvýšime DPH, to jest daň, kterou nebudou platit průmyslové holdingy, ale my občané. děti, důchodci. Každý koupený rohlík přispěje státu neúměrně velkou částkou.

Chápu, že státní finance nejsou na tom dobře. Proč však nenechat dvě sazby DPH. Neexistuje žádný zákon, žádné nařízení Evropské unie, žádná doktrína, která by určovala, že sazba DPH musí být jedna. To je zaklínadlo, kterým nezodpovědní ministři oblbují občany. Sazeb může být tolik, kolik uznáme za vhodné. V západní Evropě mají klidně i tři čtyři sazby a nemají z toho morální kocovinu.

Pokud se nakonec zvýší daň u základních potravin, dětských plínek nebo u léků, budeme reptat. Nakonec však ty základní potraviny, dětské pleny a léky si stejně koupíme. Jsou nezbytné.

Pokud nám ale zvednou daň u zeleniny a knih, někteří z nás budou reptat. Nakonec však klesne spotřeba zeleniny navzdory radám makrobiotiků a taky náš národ omezí čtení, coby drahou kratochvíli. Zvýšení DPH na brokolici a české romány sníží zdravotní a kulturní úroveň občanů České republiky.

Komu poděkovat za toto věru státnické rozhodnutí? Nechci ukazovat prstem.

 

---------------------------------------------------

Poznámka: Autor je sice antikvářem, avšak vystudoval makroekonomii, neboli česky národohospodářství.

 

Autor: Milo Burdátš | čtvrtek 3.3.2011 21:55 | karma článku: 30,41 | přečteno: 1275x
  • Další články autora

Milo Burdátš

Největší okradení akcionářů v historii

V letech 1945 až 1948 naše země zažila velkou vlnu etatizace neboli znárodnění. Pomineme-li dosazení státní správy do podniků Němců a Maďarů, byli zestátněny stovky velkých akciových společností, jejichž akcionářům nikdy nebyly vyplaceny náhrady, jak bylo slíbeno. Náhrady byly poskytnuty pouze cizozemským držitelů akcií a někdy po hodně dlouhé době. V podstatě stát okradl tisíce a možná desetitisíce akcionářů o jejich podíly ve firmách. Z ideologického hlediska stále považujeme tuto etapu za největší, státem posvěcený lup. Jenže možná je až na druhém místě řebříčku. Největší okradení akcionářů proběhlo jindy.

24.4.2013 v 21:16 | Karma: 37,33 | Přečteno: 2885x | Diskuse| Ekonomika

Milo Burdátš

Tajemství prvního presidentského portrétu

Kdy vznikl první oficiální portrét prvního presidenta naší země Tomáše Garrigue Masaryka se obecně neví. Koho to taky zajímá. Kdyby se náhodou nějaký zájemce našel, ať čte dále. Takže pátrejme: po zvolení prvního presidenta, začala sháňka po starších fotografiích profesora Masaryka, jelikož sám T.G.M byl v té době ještě v zahraničí a nešlo ho solidně vyfotografovat nebo, jak bylo zvykem, namalovat. Kdejaké tiskárny ty nekvalitní a neautorizované fotografie tiskly a prodávali nadšeným davům. To však nebyly oficiální portréty. Ty vznikly později.

7.3.2013 v 20:09 | Karma: 37,00 | Přečteno: 4658x | Diskuse| Společnost

Milo Burdátš

Horor v Lucerně

Dne 23.11.1930 se ve francouzském periodiku Intransigeant objevila část vzpomínek slavné tanečnice Josephine Bakerové. Byly to zrovna vzpomínky na její první vystoupení v pražské Lucerně. Že to bylo vyprávění dramatické až hororově zbarvené. No posuďte sami.

7.2.2013 v 23:05 | Karma: 30,63 | Přečteno: 1205x | Diskuse| Kultura

Milo Burdátš

Nelžeme si, prosím. Charlota Masaryková mluvila krásnou češtinou

Jako antikváře mne v poslední době značně rozčilují sebevědomá tvrzení, že manželka prvního presidenta T. G. Masaryka neuměla česky. Touto nepravdou reagují skalní agitátoři pana Karla Schwarzenberga na námitku, či spíše konstatování, že paní Therése Schwarzenberg neumí česky. I včera večer v duelu presidentských kandidátů krásná herečka Jitka Čvančarová tuto lež vyslovila v přímém přenosu a moderátorka ji bez uzardění opakovala.

24.1.2013 v 13:42 | Karma: 43,86 | Přečteno: 4334x | Diskuse| Společnost

Milo Burdátš

Zajímá mne pouze pozadí Václava Klause

Tak máme za sebou poslední novoroční projev Václava Klause. Jako po minulé roky, i dnes mne jeho pohled na život v naší malé zemičce nezajímal. Přesto si televizor zapnu. Zajímá mne však pouze Klausovo pozadí.

2.1.2013 v 23:46 | Karma: 32,10 | Přečteno: 1486x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

„Není podstatné být vidět, ale mít výsledky.“ Politici reagují na konec ministryně

25. dubna 2024  10:46,  aktualizováno  11:50

O demisi ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny Langšádlové (TOP 09) byl premiér Petr Fiala...

Nezvládla jsem prodat svou práci. Neměla jsem lajky, řekla končící Langšádlová

25. dubna 2024  11:44

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, protože...

Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má 6 miliard korun ročně

25. dubna 2024  11:36

Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...

Rakety ATACMS jsou stěžejní, ale Rusové se mohli připravit, míní analytici

25. dubna 2024  11:30

Rakety dlouhého doletu ATACMS, které USA poskytly Ukrajině, by mohly oslabit ruskou logistiku a...

  • Počet článků 31
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3157x
Antikvář pražský a koncesovaný odhadce.