Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Katolická církev si přivlastnila Havla

Týden truchlení za Václavem Havlem měl vyvrcholit tzv. státním pohřbem. Nebyl jsem u toho, pouze jsem ve své prodejně pustil rozhlas. A nestačil se divit. I několik náhodných zákazníků rovněž začalo kroutit hlavami. Co se jim i mně na té smutné události nezdálo. Jeden zákazník to vyjádřil slovy: „Prostě se nemůžu srovnat s tím, že prezident republiky, ano republiky, má pohřební obřad, jako kdyby to byl monarcha“.

Jedině česká vlajka připomínala státní pohřeb.

A já jsem dodal: „Havel byl určitě cokoliv jiného než Apoštolské veličenstvo a císař a král římský a katolický a toto si nezasloužil.“ Jeho religiozita spočívala maximálně v tom, že se radil s Tomášem Halíkem a s arcibiskupem Dukou náhodou sedel ve vězení. Jinak ani svatbu s Dášou neměl v kostele, ale na žižkovské radnici. Taky paní Dagmar byla rozvedena, že. To se přeci katolíkům nelíbí. Tak jako byl Havel zásadově apolitický, tak se viditelně bránil přiklonit se k nějaké církvi. A to neuvádíme, že nejbližší vztah měl zřejmě k jeho svatosti dalajlámovi.  S určitostí taky můžeme tvrdit, že se před smrtí nestačil vyzpovídat a tudíž ani nedostal rozhřešení.

Přesto všechno byl jeho pohřební obřad, cudně zahalen do termínu zádušní mše, předán katolické církvi. Miliony z našich daní jsme utratili za to, aby prezident demokratické republiky měl pohřební obřad v duchu rakousko-uherského monarchie. Ptejme se, kdo za tím stál. Arcibiskupství se toho rádo ujalo, vždyť počet oveček klesl tak, že se jim opotily mitry i kvadrátky. Tento trumf jim však musel přihrát větší hráč. Domnívám se, že to byl současný prezident. Do jeho hlavy běžný občan nevidí, přesto musí cítit v poslední době jeho nebývalé sbližování s katolickým klérem.

Důkazem může být i projev Václava Klause nad Havlovou rakví. V žádném případě se nedržel staletí uznávaného úzu, že v něm nejdříve oslovujeme vdovu, pak pozůstalé a až v druhé řadě přítomné hosty. Doslova: Vážený pane arcibiskupe, vážená paní Havlová, vážení vzácní hosté z domova i z daleké ciziny.“ Nebýt to tak vážná chvíle, na kterou dorazily desítky vládních delegací, mohli bychom to považovat za Klausův špílec vůči svému odvěkému rivalovi, respektive jeho manželce. Prostě oslovit jako první hlavu katolické církve na státním pohřbu považuji za nechutné, nemravné a nehodné současného hradního pána.

Etiketu nepopletl druhý řečník ministr Schwarzenberg, přestože ten se určitě považuje tradičně za velkého katolíka. Začal bezvadně, i když trochu familiárně: „Vážená a milá Dášo, vážení Havlovi…

Jeho proslov byl však jediný lidský a zřejmě pouze jemu se dalo věřit od začátku do konce. Sice to neřekl, ale i já jsem se ptal, proč pro účast na „státním“ pohřbu nestačí být prostě občanem státu, ale stačí být třeba ministrantem v katolickém kostele. Proč v parlamentní demokracii naženou volené zástupce do lavic, a pak, jako nejvýše postavení hosté přichází klérus, včetně subalterních kneží či přímo laických ministrantů. Ano, tak to na velké katolické mši chodí. Jenže toto byl, opakuji, státní pohřeb.

Nebudu v tom dál šťourat, ať si to každý přebere sám. Velmi rád jsem večer zašel do Lucerny, kde proběhla Pocta Václavu Havlovi přesně tak, jak by si ji sám Havel přál. Aspoň že tak.

Autor: Milo Burdátš | neděle 25.12.2011 23:33 | karma článku: 38,88 | přečteno: 2398x
  • Další články autora

Milo Burdátš

Největší okradení akcionářů v historii

V letech 1945 až 1948 naše země zažila velkou vlnu etatizace neboli znárodnění. Pomineme-li dosazení státní správy do podniků Němců a Maďarů, byli zestátněny stovky velkých akciových společností, jejichž akcionářům nikdy nebyly vyplaceny náhrady, jak bylo slíbeno. Náhrady byly poskytnuty pouze cizozemským držitelů akcií a někdy po hodně dlouhé době. V podstatě stát okradl tisíce a možná desetitisíce akcionářů o jejich podíly ve firmách. Z ideologického hlediska stále považujeme tuto etapu za největší, státem posvěcený lup. Jenže možná je až na druhém místě řebříčku. Největší okradení akcionářů proběhlo jindy.

24.4.2013 v 21:16 | Karma: 37,33 | Přečteno: 2885x | Diskuse| Ekonomika

Milo Burdátš

Tajemství prvního presidentského portrétu

Kdy vznikl první oficiální portrét prvního presidenta naší země Tomáše Garrigue Masaryka se obecně neví. Koho to taky zajímá. Kdyby se náhodou nějaký zájemce našel, ať čte dále. Takže pátrejme: po zvolení prvního presidenta, začala sháňka po starších fotografiích profesora Masaryka, jelikož sám T.G.M byl v té době ještě v zahraničí a nešlo ho solidně vyfotografovat nebo, jak bylo zvykem, namalovat. Kdejaké tiskárny ty nekvalitní a neautorizované fotografie tiskly a prodávali nadšeným davům. To však nebyly oficiální portréty. Ty vznikly později.

7.3.2013 v 20:09 | Karma: 37,00 | Přečteno: 4658x | Diskuse| Společnost

Milo Burdátš

Horor v Lucerně

Dne 23.11.1930 se ve francouzském periodiku Intransigeant objevila část vzpomínek slavné tanečnice Josephine Bakerové. Byly to zrovna vzpomínky na její první vystoupení v pražské Lucerně. Že to bylo vyprávění dramatické až hororově zbarvené. No posuďte sami.

7.2.2013 v 23:05 | Karma: 30,63 | Přečteno: 1206x | Diskuse| Kultura

Milo Burdátš

Nelžeme si, prosím. Charlota Masaryková mluvila krásnou češtinou

Jako antikváře mne v poslední době značně rozčilují sebevědomá tvrzení, že manželka prvního presidenta T. G. Masaryka neuměla česky. Touto nepravdou reagují skalní agitátoři pana Karla Schwarzenberga na námitku, či spíše konstatování, že paní Therése Schwarzenberg neumí česky. I včera večer v duelu presidentských kandidátů krásná herečka Jitka Čvančarová tuto lež vyslovila v přímém přenosu a moderátorka ji bez uzardění opakovala.

24.1.2013 v 13:42 | Karma: 43,86 | Přečteno: 4334x | Diskuse| Společnost

Milo Burdátš

Zajímá mne pouze pozadí Václava Klause

Tak máme za sebou poslední novoroční projev Václava Klause. Jako po minulé roky, i dnes mne jeho pohled na život v naší malé zemičce nezajímal. Přesto si televizor zapnu. Zajímá mne však pouze Klausovo pozadí.

2.1.2013 v 23:46 | Karma: 32,10 | Přečteno: 1487x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 31
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3157x
Antikvář pražský a koncesovaný odhadce.