Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Tajemství prvního presidentského portrétu

Kdy vznikl první oficiální portrét prvního presidenta naší země Tomáše Garrigue Masaryka se obecně neví. Koho to taky zajímá. Kdyby se náhodou nějaký zájemce našel, ať čte dále. Takže pátrejme: po zvolení prvního presidenta, začala sháňka po starších fotografiích profesora Masaryka, jelikož sám T.G.M byl v té době ještě  v zahraničí a nešlo ho solidně vyfotografovat nebo, jak bylo zvykem, namalovat. Kdejaké tiskárny ty nekvalitní a neautorizované fotografie tiskly a prodávali nadšeným davům. To však nebyly oficiální portréty. Ty vznikly později.

Max Švabinský: T. G. MasarykMilo Burdats

První úřední portrét vznikl vlastně okamžitě po příjezdu presidenta Masaryka do Prahy v prosinci 1918. Josef Svatopluk Machar, který vedl uvítací výbor, o tom ve své memoárové knize Pět roků v kasárnách, píše:

 „Když po oficielním uvítání ve velkém salonu na nádraží vstoupil president do salonku menšího, kde čekali jeho osobní přátelé, podala mu tam moje dcera Jiřina vavřínovou snítku propletenou bílou stužkou, snítku tu držel mechanicky a v skloněné ruce a promlouval s dávnými známými, maje pro každého obvyklé staré oslovení a několik srdečných slov vytrysklých z nové situace. Malířskému oku Maxe Švabinského zalíbil se tam onen postoj presidentův s touto snítkou v skloněné ruce a když měl provádět první úřední portret hlavy státu, musila mu Jiřina navlas takovou snítku opatřiti. A drže ji v ruce jako tenkrát na nádraží, dívá se president vážně se stěn škol, úřadů a ústavů na rozvíjející se dole život mladých a starých republikánů."

 A Machar dále pokračuje:

A se stěny pokojíku mé dcery dívá se jiná podobizna: načtrtnutý obrázek presidentův mezi slovy malířského díku Švabinského...“

Bylo to moudré od Machara, že pozval geniálního portrétistu Maxe Švabinského k malé recepci v salonku pražského nádraží. Švabinský měl sebou jako vždycky lahvičku s tuží, pero a štětec. V té rychlosti si asi nevzal sebou skicák, ale  pouze své hlavičkové papíry. Ty však naštěstí byly z kvalitního ručního papíru. První portréty tak vznikly ve spěchu v nádražním salonku dnešního Masarykova nádraží na dopisním papíru.

První týden v lednu 1919 již Švabinský začal pracovat na oficiálním protrétu stojícího Masaryka, jak jej známe ze starých filmů (měl ho na zdi i rada Vacátko). Byla to práce náročná, jelikož si vybral techniku dřevorytu. Jiřinka Macharová mu do Akademie přinesla podobnou větvičku. Zřejmě Švabinský nebyl ve svém atelieru a nemohl ji poděkovat. Vzal proto jednu skicu Masaryka a napsal na ni poděkování: „Děkuji Vám slečno za větvičku, někdy na jaře ji uvidíte zvěčnělou. S pozdravem oddaný M. Švabinský 12.1. 1919“

 Pak ale roztržitý pan profesor Švabinský zjistil, že neví kam poslat ten portrét. Jiřinku nestihl, adresu domů k Macharům neznal. Co teď? A tak přímo na Masarykův obrázek připsal: “Příteli Machare, Nevím tvou adresu, posílám ti to tedy do Sněmovny, prosím Tě předej to slečně Jiřině. Vždy Tvůj M.Š.“ A pak zřejmě odeslal  fakultního sluhu s obrázkem do Rudolfína, kde v té době zasedala Poslanecká sněmovna Československé republiky a kde byla velká pravděpodobnost, že se Machar bude nacházet.

 Tato Švabinského skica byla použita na malý provizorní portrét presidenta  Masaryka a taky pro první známku s Masarykem. Tu, jak jinak, opět dělal Max Švabinský a která vyšla až v roce 1920. Z nějakého nejasného důvodu byl portrét presidenta na známce oproti originálu zrcadlově horizontálně převrácen. Přesto existují nátisky známek, na kterých se Masaryk dívá správně doleva. Jako estét musím připomenout, že známka se lepí do pravého horního rohu, a osoba na známce by se měla dívat doprostřed obálky, ne mimo obálku.  Mimo obálku se díval ze své známky Klement Gottwald, ale u něj to bylo pochopitelné. Z jeho pohledu se díval vlevo. To Václav Klaus jako první se nedíval ani vlevo ani vpravo. Proto na známce vypadá, jako by se díval na sebe do zrcadla.  

A jak já jsem se dostal dostal k tomu originálu, který zde popisuji? Dostal se do mého antikvariátu před mnoha lety s souboru s dalšími obrázky. Ten portrét na Švabinského hlavičkovém papíru je nalepen na černém kartonu a byl původně zarámován. Rám, pasparta i sklo však vzaly za své už dávno. Jak jsem se dozvěděl byl v roce 1930 Jiřinkou Macharovou zapůjčen Státnímu nakladatelství, které jej použilo k drobné brožurce k 80. narozeninám T. G. Masaryka. Pravděpodobně se již však Macharovým nevrátil. Otec té paní, od které jsem tuto vzácnost získal, byl ředitelem někdejšího Státního nakladatelství a zřejmě si obrázek ponechal. Doufejme, že se souhlasem Macharových.

Věnuji tento kratičký příběh čtenářům jako svůj příspěvek k inauguraci presidenta Zemana. Samotnou originální kresbu si, s dovolením, ponechám.  

Autor: Milo Burdátš | čtvrtek 7.3.2013 20:09 | karma článku: 37,00 | přečteno: 4658x
  • Další články autora

Milo Burdátš

Největší okradení akcionářů v historii

V letech 1945 až 1948 naše země zažila velkou vlnu etatizace neboli znárodnění. Pomineme-li dosazení státní správy do podniků Němců a Maďarů, byli zestátněny stovky velkých akciových společností, jejichž akcionářům nikdy nebyly vyplaceny náhrady, jak bylo slíbeno. Náhrady byly poskytnuty pouze cizozemským držitelů akcií a někdy po hodně dlouhé době. V podstatě stát okradl tisíce a možná desetitisíce akcionářů o jejich podíly ve firmách. Z ideologického hlediska stále považujeme tuto etapu za největší, státem posvěcený lup. Jenže možná je až na druhém místě řebříčku. Největší okradení akcionářů proběhlo jindy.

24.4.2013 v 21:16 | Karma: 37,33 | Přečteno: 2885x | Diskuse| Ekonomika

Milo Burdátš

Horor v Lucerně

Dne 23.11.1930 se ve francouzském periodiku Intransigeant objevila část vzpomínek slavné tanečnice Josephine Bakerové. Byly to zrovna vzpomínky na její první vystoupení v pražské Lucerně. Že to bylo vyprávění dramatické až hororově zbarvené. No posuďte sami.

7.2.2013 v 23:05 | Karma: 30,63 | Přečteno: 1205x | Diskuse| Kultura

Milo Burdátš

Nelžeme si, prosím. Charlota Masaryková mluvila krásnou češtinou

Jako antikváře mne v poslední době značně rozčilují sebevědomá tvrzení, že manželka prvního presidenta T. G. Masaryka neuměla česky. Touto nepravdou reagují skalní agitátoři pana Karla Schwarzenberga na námitku, či spíše konstatování, že paní Therése Schwarzenberg neumí česky. I včera večer v duelu presidentských kandidátů krásná herečka Jitka Čvančarová tuto lež vyslovila v přímém přenosu a moderátorka ji bez uzardění opakovala.

24.1.2013 v 13:42 | Karma: 43,86 | Přečteno: 4334x | Diskuse| Společnost

Milo Burdátš

Zajímá mne pouze pozadí Václava Klause

Tak máme za sebou poslední novoroční projev Václava Klause. Jako po minulé roky, i dnes mne jeho pohled na život v naší malé zemičce nezajímal. Přesto si televizor zapnu. Zajímá mne však pouze Klausovo pozadí.

2.1.2013 v 23:46 | Karma: 32,10 | Přečteno: 1486x | Diskuse| Společnost

Milo Burdátš

Sport

Olympiáda zarazila kdejakého milovníka poezie do křesla před televizní obrazovku. I já, pražský antikvář si vychutnávám dokonalou souhru těla, obdivuhodné výkony a emoce z vítězství i proher. Zapátral jsem ve svých skladových zásobách a chtěl jsem najít ty nejstarší verše, opěvující fenomén zvaný sport. A ehle, prozápadně orientovaný český básník Karel Mašek (1867-1922) napsal krátkou veselou báseň s názvem Sport. Vyšla někdy před rokem 1904, tudíž ještě před první londýnskou olympiádou.

6.8.2012 v 19:17 | Karma: 23,29 | Přečteno: 836x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

Odpuzující. Strašit migrací je tak jednoduché, kritizoval Babiše ministr

24. dubna 2024  22:42

Ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN) v CNN Prima News vyčetl Andreji Babišovi...

Ukrajinci v branném věku budou moci získat pas jen ve vlasti, rozhodl Kyjev

24. dubna 2024  22:20

Ukrajinská vláda přijala rozhodnutí, podle něhož muži ve věku od 18 do 60 let budou moci získat...

Biskupové se distancovali od Zemanovy akce v Arcibiskupském paláci

24. dubna 2024  19:05,  aktualizováno  21:31

Pražský arcibiskup Jan Graubner se distancoval od akce, při které byla minulý týden v...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 31
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3157x
Antikvář pražský a koncesovaný odhadce.