Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zajímá mne pouze pozadí Václava Klause

Tak máme za sebou poslední novoroční projev Václava Klause. Jako po minulé roky, i dnes mne jeho pohled na život v naší malé zemičce nezajímal. Přesto si televizor zapnu. Zajímá mne však pouze Klausovo pozadí. 

Šipka ukazuje na čestné místo citovaného díla.

Pozadí presidenta při novoročním kázání tvoří vždy knihy. Vyrovnané řady tlustých knih přidávají řečníkovi už od nepaměti na důvěryhodnosti. Daleko lépe působí na klienty advokát s kanceláří plnou knih, než ten, který má jenom malý laptop s naloudovanou poslední verzí programu Aspi.  

A tak i letos čekám na novoroční poledne, abych zkontroloval Klausovo pozadí. Bude mít i letos za sebou v knihovničce tu vzácnou dvoudílnou publikaci ve světlehnědé kůži, s červenými štítky a zlatou ražbou? Ano, je tam uprostřed nahoře. Soustava národního hospodářství I. a II. od profesora Karla Engliše s podtitulem Věda o pořádku, v kterém jednotlivci a národové pečují o udržení a zlepšení života, v omezeném nákladu vydal Melantrich v roce 1938. 

V polovině 90tých let koupil tyto dva svazky v mém antikvariátě nechvalně známý ředitel jedné nechvalně známé banky, jako dárek pro Václava Klause. Že pan premiér dárek od bankéře přijal, jsem zaregistroval okamžitě, jelikož si jej umístil viditelně do své tehdejší knihovničky v Strakově akademii. Od té doby se oba svazky několikrát stěhovaly. Za pár týdnů se budou opět stěhovat. Kam? To netuším. Otázkou je, proč Klaus tyto kníhy má stále ve své blízkosti. Jako antikvář věřím v magii starých knih. V energii knih, která se do nich dostala od předchozích majitelů. Na to je potřeba znát jejich provenienci, jejich původ. A tady je. Tyto dvě knížky jsem koupil, včetně mnoha dalších, od profesora národohospodářských dějin Rudolfa Olšovského. Ten ji získal z knihovny známého meziválečného národohospodáře profesora Josefa Macka. V knize byl dokonce vložen koresponďák, kterým Karel Engliš zve Macka na nějakou svoji přednášku a aby se kruh uzavřel, tak v ní byl i papírek s poznámkami Josefa Kaizla, ministra financí v habsburské monarchii. Obojí jsem z knih vyndal a prodal samostatně. Lze se divit, že profesora Klause ty dva svazky tak přitahují? Energie liberálů Engliše a Kaizla se zde míchá s energií socialistů Macka a Olšovského. Magnetismus knihy má tudíž oba póly. Takovým knížkám nelze odolat.  A já taky neodolal možnosti opět zveřejnit něco ze své antikvární kuchyně.

 

P.S.: Prof. Rudolf Olšovský byl mým oblíbeným učitelem na národohospodářské fakultě VŠE. A jak mi na půdě antikvariátu sdělil, já jsem byl jeho oblíbeným studentem.

 

Autor: Milo Burdátš | středa 2.1.2013 23:46 | karma článku: 32,10 | přečteno: 1486x
  • Další články autora

Milo Burdátš

Největší okradení akcionářů v historii

V letech 1945 až 1948 naše země zažila velkou vlnu etatizace neboli znárodnění. Pomineme-li dosazení státní správy do podniků Němců a Maďarů, byli zestátněny stovky velkých akciových společností, jejichž akcionářům nikdy nebyly vyplaceny náhrady, jak bylo slíbeno. Náhrady byly poskytnuty pouze cizozemským držitelů akcií a někdy po hodně dlouhé době. V podstatě stát okradl tisíce a možná desetitisíce akcionářů o jejich podíly ve firmách. Z ideologického hlediska stále považujeme tuto etapu za největší, státem posvěcený lup. Jenže možná je až na druhém místě řebříčku. Největší okradení akcionářů proběhlo jindy.

24.4.2013 v 21:16 | Karma: 37,33 | Přečteno: 2885x | Diskuse| Ekonomika

Milo Burdátš

Tajemství prvního presidentského portrétu

Kdy vznikl první oficiální portrét prvního presidenta naší země Tomáše Garrigue Masaryka se obecně neví. Koho to taky zajímá. Kdyby se náhodou nějaký zájemce našel, ať čte dále. Takže pátrejme: po zvolení prvního presidenta, začala sháňka po starších fotografiích profesora Masaryka, jelikož sám T.G.M byl v té době ještě v zahraničí a nešlo ho solidně vyfotografovat nebo, jak bylo zvykem, namalovat. Kdejaké tiskárny ty nekvalitní a neautorizované fotografie tiskly a prodávali nadšeným davům. To však nebyly oficiální portréty. Ty vznikly později.

7.3.2013 v 20:09 | Karma: 37,00 | Přečteno: 4658x | Diskuse| Společnost

Milo Burdátš

Horor v Lucerně

Dne 23.11.1930 se ve francouzském periodiku Intransigeant objevila část vzpomínek slavné tanečnice Josephine Bakerové. Byly to zrovna vzpomínky na její první vystoupení v pražské Lucerně. Že to bylo vyprávění dramatické až hororově zbarvené. No posuďte sami.

7.2.2013 v 23:05 | Karma: 30,63 | Přečteno: 1205x | Diskuse| Kultura

Milo Burdátš

Nelžeme si, prosím. Charlota Masaryková mluvila krásnou češtinou

Jako antikváře mne v poslední době značně rozčilují sebevědomá tvrzení, že manželka prvního presidenta T. G. Masaryka neuměla česky. Touto nepravdou reagují skalní agitátoři pana Karla Schwarzenberga na námitku, či spíše konstatování, že paní Therése Schwarzenberg neumí česky. I včera večer v duelu presidentských kandidátů krásná herečka Jitka Čvančarová tuto lež vyslovila v přímém přenosu a moderátorka ji bez uzardění opakovala.

24.1.2013 v 13:42 | Karma: 43,86 | Přečteno: 4334x | Diskuse| Společnost

Milo Burdátš

Sport

Olympiáda zarazila kdejakého milovníka poezie do křesla před televizní obrazovku. I já, pražský antikvář si vychutnávám dokonalou souhru těla, obdivuhodné výkony a emoce z vítězství i proher. Zapátral jsem ve svých skladových zásobách a chtěl jsem najít ty nejstarší verše, opěvující fenomén zvaný sport. A ehle, prozápadně orientovaný český básník Karel Mašek (1867-1922) napsal krátkou veselou báseň s názvem Sport. Vyšla někdy před rokem 1904, tudíž ještě před první londýnskou olympiádou.

6.8.2012 v 19:17 | Karma: 23,29 | Přečteno: 836x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Policie pátrá po dezinformátorovi Zítkovi. Nedorazil k soudu

23. dubna 2024  15:54,  aktualizováno  16:34

Policie pátrá po dezinformátorovi Pavlu Zítkovi. V úterý odpoledne o tom informovala na svém webu....

Žalobce žádá pro Limberského a společníky peněžitý trest za vydírání

23. dubna 2024  16:32

Peněžitý trest navrhuje státní zástupce pro čtyři aktéry schůzky v karlovarské kavárně, kterou...

Byla tam snaha mě zpochybnit, řekla Hynková Vrbová u soudu s Cimickým

23. dubna 2024  11:02,  aktualizováno  16:18

Je důležité, aby se na oběti sexuálního násilí nahlíželo jako na ty, kterým se má věřit, ne je...

Na sídlišti v Písku někdo zastřelil ročního psa, majitel se teď bojí o děti

23. dubna 2024  16:15

Neznámý člověk za bílého dne střelil vzduchovkou mladou fenku na zahradě na píseckém sídlišti...

  • Počet článků 31
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3157x
Antikvář pražský a koncesovaný odhadce.