Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MP

pavouk32

18. 3. 2011 12:09
Já to nepodepsal

Vy si vážně myslíte, že když si chce dneska někdo koupit knihu s 10% DPH dejme tomu za 440 korun, tak si ji po zvýšení DPH (za předpokladu, že to nikdo v řetězci autor-prodejce nehodlá kompenzovat snížením svého příjmu) za novou cenu 480 korun nekoupí??? Já takhle neuvažuju. Pokud mám zájem knihu si z nějakého důvodu koupit, tak na nějakou dvacetikorunu nehledím. Tu ušetřím jinde. Takže výzvu jsem nepodepsal, zdá se mi nesmyslná. Čímž neobhajuji zvyšování daní jen z důvodu nenažranosti státního aparátu, to je jiná kapitola :-)

0 0
možnosti
PL

PetrFox

28. 2. 2011 23:57
NEJDE (jen) O KNIHY, JDE O SNÍŽENOU DPH NA JÍDLO A LÉKY

DŮLEŽITĚJŠÍ JE  NEMĚNIT ROZSAH ZBOŽÍ A

SLUŽEB ve SNÍŽENÉ SAZBĚ DPH. Lidská práva:1.na život, 2.na zdraví, 3.všechna ostatní vč.knih a časopisů.    Pro 1. 2 je NEJDŮLEŽITĚJŠÍ ZACHOVÁNÍ SNÍŽENÉ DPH na LÉKY A POTRAVINY.    Proč se rychle zorganizovali vydavatelé,spisovatelé,redaktoři:1.umí zacházet se sdělovacími prostředky, 2.umí se vyjadřovat, 3.v NOUZI SI LIDÉ ODPUSTÍ JEJICH KNIHY +ČASOPISY+NOVINY(snad vč.pokleslých). POTRAVINY+LÉKY KAŽDÝ KUPOVAT MUSÍ, jinak UMŘE. Pokud v obci nemá práci, školu, lékaře, tak

VEŘEJNOU DOPRAVOU MUSÍ JEZDIT.        VYZÝVÁM KNIHKUPCE, NAKLADATELE, REDAKTORY,

SPISOVATELE:    NEBOJUJTE JEN ZA SVOJE VLASTNÍ ZÁJMY,ALE ZA ZÁJMY VŠECH,kteří krizi nezavinili, nezbohatli na ní, ale

mají ji zaplatit.      POKUD BUDOU BOJOVAT JEN ZA SVOJE PARTIKULÁRNÍ ZÁJMY, JSOU TO  SVINĚ PODRAZÁCKÝ A JÁ SE NA JEJICH PRODUKCI VY... !    Ing.P.Liška,ekonom-analytik,cítí,že za současné vlády ČR nižší vrstva vymře, střední se propadne do nižší, bohatí se stanou bohatšími.

0 0
možnosti
A

ajsek1

27. 2. 2011 12:44
Dobrý den,

1) jako voliči "třetích stran" máte mít z tohoto zvýšení DPD jen a jen radost, protože p.Kalousek dnes na PRIMĚ jasně utřel toho odboráře tím, že přesně takto to měla TOPKA  v programu a jen plní přání voličů;

2) jinak TOPKA obrací a o nižší sazbě pro knížky uvažuje;

3) protože drtivá většina lidí dnes využívá směšně levných knihoven, zdražení DPH u knížek opravdu ohrožuje zcela minimální počet lidí - a to vydavatele, případně distributory; tak bude prostě probírka, proč by měla být právě tato skupina nějak zvýhodněna?

Jinak přeji pěknou a klidnou neděli.

0 0
možnosti
PN

Alrauna

27. 2. 2011 12:55
Re: Dobrý den,

Ohrožuje českou literaturu obecně.  Nebudou vycházet zajímavé knihy, dokonce ani nevzniknou, protože nebude šance, aby se zaplatily.

0 0
možnosti
JR

regazzi

27. 2. 2011 10:49
Páni knihkupci, prosím vás

...neudělejte tu samou chybu jako udělali vydavatelé hudby, kterým se ignorace prodeje hudby pres internet totalne vymstila a ted zapasi o hole zivobyti. Kdybyste byli co k cemu, tak budete vydavat knihy elektronicky, cimz vam rapidne klesnou naklady na tisk a distribuci. Ctecky (napr. Kindle 3) se prodavaji po milionech na celem svete, v Cechach uz existuje seda zona el. knih. Proc? No protoze jste opet nepochopili, ze se tu ukazuje nova dimenze trhu......;-O

0 0
možnosti
Š

Šummmi

27. 2. 2011 18:26
Re: Páni knihkupci, prosím vás

Já myslím, že nakladatelé se touto otázkou zabývají. Problém je v tom, že když knížku dáte na web a prodáte pár kousků, pak se prodej zastaví a zdigitalizovaná knížka již začne žít vlastním životem. A nakladatel z toho má houby a třebas musel zaplatit za licenci k překladu 50 tisíc korun a překladateli dal 15 tisíc. ;-(

0 0
možnosti

Zirkon

27. 2. 2011 9:05
naprosto mimózní

Četba  není otázkou  ekonomické síly ale  životních priorit.  Nedovedu si představit, že  by  mě  mělo  ovllivnit zdražení o  10%.

A pokud je  pro někoho nákup dostatečného množství knih  neufinancovatelný, tak si může  půjčovat  knihy v knihovně nebo si pořídit čtečku.

Jako podnikatel ale  nakladatele  chápu.  Patrně to mírně  sníží jejich  zisky.

0 0
možnosti
MB

opatov

27. 2. 2011 9:12
Re: naprosto mimózní

Musím něco vysvětlit. Zvýšení DPH z 10% na 20% znamená pro čtenáře zvýšení ceny od 10%. Avšak pro nakladatele to znamená zvýšení odvodů o 100%. Nakladatel, který odváděl 100 tisíc ročně, najednou musí odvést 200 tisíc ročně. Cítíte ten rozdíl?

0 0
možnosti
OK

999

27. 2. 2011 1:51
nevěřím!

Domnívám se, že vydávání a prodej knih bude stejný po "pohromě" jako byl před "pohromou". Samozřejmě nechci tvrdit, že se má zvýšit zdanění, ale pokud se zvýší DPH jak je plánováno, je to z obchodního hlediska jedno. Zákazník by to ani nezjistil, kdyby bylo kolem toho pšt.

0 0
možnosti
MB

opatov

27. 2. 2011 7:10
Re: nevěřím!

Bohužel nebude to tak. Absolutní počet prodaných knih klesne. Budeme jenom těžko analyzovat, zda to bylo zásluhou zvýšené DPH nebo rozmachem e-booků. Pravidla obchodu jsou neúprosná. Zvýšení ceny = snížení prodejů.

To že lidé chtějí levnější knihy lze vidět na prodejnách podivné firmy Levné Knihy KMa. Tam není nikdy prázdno a jejich tržby jim závidí každý knihkupec.

0 0
možnosti
ME

egi

27. 2. 2011 0:22
Fragment z článku

Když tak koukám na tu Vaši kalkulaci - knih se za rok prodá 5 miliard? A to, pěkně prosím, kde? Ve světě? To by nás až tak nezajímalo, ačkoli by to možná mohlo odpovídat.

Nebo snad u nás? 500 knih za rok na hlavu včetně kojenců, negramotů a pacientů v komatu? Taky divné. Jestli já se dodneška s průměrem kolem jedné knihy na týden až dva považoval za knihomola, tak mám proti zbytku populace sakra skluz.

0 0
možnosti
JM

Edmund Černá Zmije

27. 2. 2011 0:30
Re: Fragment z článku

ZA 5 miliard. Korun. ;-)

0 0
možnosti
JV

skejpa

27. 2. 2011 0:01
Kalousek ?

Docela pekny clanek az na toho kalouska. Nevim, proc jste ho do toho porad tak motal. Ze by nejaky komplex ? :X

0 0
možnosti
MB

opatov

27. 2. 2011 7:00
Re: Kalousek ?

Protože je ministrem financí. Kdyby byl ministrem Venca Vomáčka, tak v článku bude Venca Vomáčka.

0 0
možnosti
P

praveverka

26. 2. 2011 23:43
Nejde o PDH ani jiné hrozby

Co ohrožuje nakladatele a knihkupce jsou rychlozábavné formy-kina, sportovní centra atd. Pak zde není žádná čtenářská tradice, žádný populární spisovatel, který by dokázal probudit touhu číst  (jako v Británii Joanne Rowlingová). Knihy ustupují beztak pořád, náklady jsou pořád vyšší a jednoho dne se to postě nevyplatí. Lidi čtou hodně, ale bohužel bulvár. :-/

0 0
možnosti
F

Fanýs

27. 2. 2011 0:04
Re: Nejde o PDH ani jiné hrozby

Obvykle nesportuji, ale kdybych byl nucen si vybrat mezi Rowlingovou a fitkem, tak zvolím menší zlo, tedy fitko.

0 0
možnosti
E

Enaz

26. 2. 2011 22:32
Mám ráda knížky

a nepřestanu je číst i když je přesunou do vyšší sazby DPH. Ale je fakt, že si už delší dobu kupuju jen málo nových ... dávno jsou časy, kdy jsem si na cestu vlakem "ulovila" něco, co mne zajímalo a nenarušilo mi to rozpočet.

Na druhou stranu vychází hodně knížek, o které bych ani nezavadila. Na našem trhu je podle mne mnoho vydavatelů a snaží se vydávat a vydávat ... i když to, co vydávají skoro nikdo nečte a číst nebude.

Má knihovna je celkem velká a i když v ní není nic, co bych nečetla, tak jsou knížky, ke kterým se ráda vracím, a podle nálady si je přečtu klidně podesáté.

Je mi jasné, že není možné vydávat knihy na požádání a vyhrávají eknihy, ale možná by to taky šlo. Neměly by takovou vazbu a nebyly ilustrované, ale proč bych nemohla požádat, aby mi vydavatel poslal práva na vytištění nebo mi poslal prostě vytištěný text? Čtu knížky na PC, ale nejraději mám ty s listy :).

0 0
možnosti
E

Enaz

26. 2. 2011 22:32
Re: Mám ráda knížky

Je to někde jinde, uznávám, ale kdo číst chce, ten čte, a i děti čtenářů nečtou a děti nečtenářů čtou. Nebála bych se úpadku ... spíš jde o to, aby bylo co číst ... a to je stále. 

0 0
možnosti
  • Počet článků 31
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3157x
Antikvář pražský a koncesovaný odhadce.